کردستان و کرمانشاه؛ طعم کوه و عطر دود
در دامنه کوههای زاگرس، جایی که باد از میان بلوطها میگذرد، سفرهها عطر دود دارند. نانهای نازک محلی روی ساج پخته میشود و کنارش ظرفی از «دوینه» یا «کلانه» (نان سبزیدار) قرار دارد.

در کرمانشاه، مهمترین غذا «دندهکباب» است—گوشت لطیف دنده گوسفندی که با پیاز، ماست و ادویه در روغن حیوانی مزهدار شده و روی زغال میسوزد. صدای شر شر چربی روی زغال با موسیقی تنبور در دوردست میآمیزد و میفهمی که این غذا فقط خوراک نیست، بخشی از میراث مردانگی کوهستان است.
غذاهای محلی مثل «خورشت خلال بادام» یا «شلمین» در جشنها و مهمانیها سرو میشوند، و زنان کُرد طعم را با حوصله در قابلمه میآفرینند. در فرهنگ این منطقه، سفره نشانهی احترام است و وعدهی همسفرگی فرصتی برای دوستی و صلح.
اصفهان؛ نظم، دقت و لذت در تعادل
برای خرید بلیط هواپیما شیراز مشهد یا بلیط تبریز مشهد یا بلیط هواپیمایی خارجی به سایت خرید چارتر بلیط هواپیما مراجعه کنید.
اگر روزی گذرتان به میدان نقش جهان بیفتد و بوی شیرینی داغی در هوای اصفهان شما را وسوسه کند، بدانید که نزدیک یکی از لذتبخشترین ترکیبهای خوراکی ایران هستید: گوش فیل با دوغ اصفهانی.
این دسر یا بهتر بگوییم «میانوعدهی ملی»، تلفیقی از تضادهاست؛ شیرینیِ طلایی گوش فیل در کنار طعم خنک و ترش دوغ محلی.
گوش فیل در اصفهان از آرد سفید، زعفران، گلاب و کمی هل درست میشود و پس از ورز دادن، در روغن داغ سرخ و با شربت قند پوشانده میشود. نتیجه، ورقهای نازک، ترد و شیرین است که طعم زعفرانش زیر زبان میماند.
اما آنچه تجربه را بیمانند میکند، دوغ محلی خنک و کمنمکی است که در کنار آن سرو میشود. هرچند ترکیب شیرینی با دوغ در نگاه اول عجیب بهنظر میرسد، اما برای اصفهانیها این تضاد مزه، راز تعادل کام است.
اصفهانیها اعتقاد دارند دوغ باعث میشود شیرینی گوش فیل در بدن سنگینی نکند و مزهاش در دهان لطیفتر بماند. این ترکیب را بیشتر در ماه رمضان یا روزهای گرم تابستان تجربه میکنند؛ آنجا که طعم، فرهنگ و اصالت در یک لیوان و یک بشقاب خلاصه میشود.

اصفهانیها به «سفره ساده ولی دقیق» باور دارند؛ در هر لقمه، هم زیبایی بصری و هم حلالخوری رعایت میشود. در چایخانههای حاشیهی زایندهرود، بوی قلیان، صدای قُلقُل سماور و چای زعفرانی بخشی از روح فراغت شهر است.
- سه شنبه ۰۴ آذر ۰۴ ۱۵:۵۵
- ۱ بازديد
- ۰ ۰
- ۰ نظر